• Nový výchovný poradca na škole - Mgr. Silvia Bieliková
          • Nový výchovný poradca na škole - Mgr. Silvia Bieliková

          • Milí žiaci a rodičia, 

            od 15.11.2022 máme na škole nového výchovného poradcu - Mgr. Silviu Bielikovú. Mgr. Andrea Mušútová bude naďalej zastávať funkciu školského špeciálneho pedagóga.

            A s čím sa teda môžete obrátiť na našu novú výchovnú poradkyňu? Tu je zoznam jej pracovných úloh na škole:

            1. Poskytovať individuálne poradenské služby pre žiakov, rodičov a vyučujúcich so zameraním na rozhodovací proces, osobné predpoklady, možnosti a podmienky štúdia na vysokej škole alebo zaradenie sa do pracovného pomeru.

            2. Prostredníctvom učiteľov pomáhať pri riešení výchovno-vzdelávacích problémov žiakov školy.

            3. Napomáhať žiakom pri riešení osobného, osobnostného a profesijného vývinu a orientácie.

            4. Pracovať v systéme prevencie sociálno-patologických javov (spolupráca so špeciálnym pedagógom) a pri riešení šikanovania.

            5. Koordinovať výchovný proces školy a sprostredkovať servisné služby škole: pedagogické, psychologické, informačné, sociálno-právne, medicínske, sociologické a iné.

            6. Spolupracovať s rôznymi subjektmi a inštitúciami, ktoré sa podieľajú na výchove a vzdelávaní.

            7. Poskytovať metodickú a informačnú pomoc pedagogickým pracovníkom školy, žiakom a ich zákonným zástupcom.

            8. Klásť zvýšený dôraz na informovanie o možnostiach štúdia na našej škole a na nábor študentov deviatych ročníkov ZŠ.

            9. Pracovať so žiakmi s problémovým správaním a slabým prospechom formou osobných pohovorov. Využívať formu spolupráce so špeciálnym pedagógom pri prevencii a riešení problémových prípadov.

            10. V spolupráci s vyučujúcimi ETV, NAV a OBN (ale aj s ostatnými pedagogickými pracovníkmi- najmä triednymi učiteľmi), viesť žiakov k rozpoznaniu a následnému odmietaniu šikanovania, násilia, všetkých foriem diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu, nacionalizmu a v oblasti problematiky migrácie.

            11. V rámci výchovy sústrediť pozornosť žiakov na hodnotovú orientáciu, ktorá prispeje k zlepšeniu medziľudských vzťahov v našej spoločnosti.

            12. Koncentrovať sa na včasné podchytenie rizikových prejavov v správaní žiakov a zároveň na ich reedukačné, poradenské a terapeutické korigovanie (v spolupráci s triednymi učiteľmi a ostatnými vyučujúcimi v jednotlivých triedach).

            13. Viesť rodičov k aktívnejšej spolupráci s pedagógmi nielen vo vzdelávacej, ale i vo výchovnej oblasti. V prípade výskytu nežiaducich javov zabezpečiť žiakovi a rodičovi účinnú odbornú pomoc.

            14. V zmysle „Dohovoru o právach dieťaťa“ zabezpečovať ochranu detí pred sociálno-patologickými javmi, aktívne konať v prípade, že dieťa je fyzicky alebo psychicky týrané.